przepisy śniadania


Przepis 1: Cynamonowe tosty z chałki.
 Składniki na tosty z chałki. 
- 1 chałka
 - 3 jajka 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 100g bułki tartej 
- 70g masła 
 - 50 ml oleju słonecznikowego 
 Składniki na owoce z pistacjami. 
 - 60 ml miodu 
 - 100g malin 
 - 100g borówek 
 - 50g wyłuskanych orzechów pistacjowych 

 Wykonanie Tostów: Chałkę (lub inne jasne pieczywo) kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor. Wykonanie Owoców z pistacjami: Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy maliny i borówki- lekko podgrzewamy. Orzeszki pistacjowe rozgniatamy płaską stroną noża lub zawijamy w ścierkę i kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa. Sposób Podania: Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce i wszystko posypujemy pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi. 

Smacznego!




 Przepis 2: Witaminowe smoothies
Składniki na Żółte Smoothies :
 - 1 szklanka zielonej herbaty 
- 2 szklanki ananasa lub brzoskwini 
- 1 łyżeczka miodu 
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
Sposób przygotowania Żółtego Smoothies: Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy do wystudzenia. Ananas lub brzoskwinię kroimy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dolewamy herbatę. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanki. 

Składniki na Pomarańczowe Smoothies: 
- ½ mango 
 - ½ banana
 - 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego 
 - 2 łyżki płatków owsianych 
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego 
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 
Sposób przygotowania Pomarańczowego Smothies: Mango i banan, obieramy a następnie kroimy na kawałki. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy na gładką maskę i przelewamy do szklanki. 
Smacznego!






 Przepis 3: Jajka z blaszki 
Składanki na Jajka :
 - 4 plastry w „okrągłej” szynki
 - 40g startego żółtego sera 
- 4 jajka 
- sól 
- pieprz grubo mielony
 Składniki na Dodatki:
 - ½ czerwonej papryki
 - 4 tosty lub kromki chleba razowego
 - 1 pęczek szczypiorku
 Przygotowanie : Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak aby ich końce wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy starty ser. Do każdej foremki wbijamy jedno jajko. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza. Pieczemy ok. 6 minut. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez ok. minutę, aleby papryka się lekko podgrzała. Sposób podania: Tak przygotowane jajka podajemy na zarumienionym toście lub kromce chleba razowego. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
 Smacznego!





Przepis 4: Bułeczki z szynką
 Składniki na bułeczki:
 - jeden ząbek czosnku 
 - 100g twardego sera dojrzewającego 
- 220g szynki wędzonej w kawałkach 
- 100g suszonych pomidorów w oleju 
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka cukru 
- 50ml oleju z suszonych pomidorów 
 - 250-300ml mleka 
- sól
 - 280g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenie
 Składniki na dodatki:
 - 3 papryki (różne kolory)
 Bułeczki sposób przygotowania: Czosnek siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z szynki odkrawamy skórkę, resztę kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory również kroimy w kosteczkę. Całe jajka wbijamy do misy miksera i lekko mieszkamy je łyżką. Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru. Ubijamy jajka mikserem. Dolewamy okej z suszonych pomidorów oraz mleko. Miksujemy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnej miski. Dodajemy ser oraz suszone pomidory i mieszamy. Suche składniki łączymy z masą jajeczną, dobrze mieszając. Dodajemy pokrojoną szynkę i czosnek. Ponownie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy papilotki, napełniamy masą do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego 160-170 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy przez 25-30 minut. Sposób Podania: Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z surowa papryką pokrojoną w plasterki. 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz