Przepis 1: Cynamonowe tosty z chałki.
Składniki na tosty z chałki.
- 1 chałka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g bułki tartej
- 70g masła
- 50 ml oleju słonecznikowego
Składniki na owoce z pistacjami.
- 60 ml miodu
- 100g malin
- 100g borówek
- 50g wyłuskanych orzechów pistacjowych
Wykonanie
Tostów:
Chałkę (lub inne jasne pieczywo) kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm.
Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w
jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy
masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złoto brązowy kolor.
Wykonanie Owoców z pistacjami:
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy
maliny i borówki- lekko podgrzewamy. Orzeszki pistacjowe rozgniatamy
płaską stroną noża lub zawijamy w ścierkę i kruszymy za pomocą tłuczka
do mięsa.
Sposób Podania:
Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce i wszystko posypujemy
pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.
Smacznego!
Przepis 2: Witaminowe smoothies
Składniki na Żółte Smoothies :
- 1 szklanka zielonej herbaty
- 2 szklanki ananasa lub brzoskwini
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób
przygotowania Żółtego Smoothies:
Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy do wystudzenia. Ananas lub
brzoskwinię kroimy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dolewamy herbatę.
Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką masę.
Przelewamy do szklanki.
Składniki na Pomarańczowe Smoothies:
- ½ banana
- 1 szklanka świeżego soku pomarańczowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Sposób
przygotowania Pomarańczowego Smothies:
Mango i banan, obieramy a następnie kroimy na kawałki. Owoce umieszczamy
w wysokim naczyniu, dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy na gładką
maskę i przelewamy do szklanki.
Smacznego!
Składanki na Jajka :
- 4 plastry w „okrągłej” szynki
- 40g startego żółtego sera
- 4 jajka
- sól
- pieprz grubo mielony
Składniki na Dodatki:
- ½ czerwonej papryki
- 4 tosty lub kromki chleba razowego
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie
: Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak aby ich końce
wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy starty ser. Do każdej foremki
wbijamy jedno jajko. Doprawiamy do smaku solą i grubo mielonym pieprzem.
Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza.
Pieczemy ok. 6 minut. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, szczypiorek
drobno siekamy. Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy
pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez ok. minutę, aleby papryka
się lekko podgrzała. Sposób podania: Tak przygotowane jajka podajemy na
zarumienionym toście lub kromce chleba razowego. Posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.
Smacznego!
Przepis 4: Bułeczki z szynką
Składniki na bułeczki:
- jeden ząbek czosnku
- 100g twardego sera dojrzewającego
- 220g szynki wędzonej w kawałkach
- 100g suszonych pomidorów w oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 50ml oleju z suszonych pomidorów
- 250-300ml mleka
- sól
- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
Składniki na dodatki:
- 3 papryki (różne kolory)
Bułeczki
sposób przygotowania:
Czosnek siekamy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z szynki
odkrawamy skórkę, resztę kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory
również kroimy w kosteczkę. Całe jajka wbijamy do misy miksera i lekko
mieszkamy je łyżką. Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru. Ubijamy jajka
mikserem. Dolewamy okej z suszonych pomidorów oraz mleko. Miksujemy.
Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli. Mąkę i proszek do pieczenia
przesiewamy przez sito do osobnej miski. Dodajemy ser oraz suszone
pomidory i mieszamy. Suche składniki łączymy z masą jajeczną, dobrze
mieszając. Dodajemy pokrojoną szynkę i czosnek. Ponownie mieszamy. Masę
przekładamy do rękawa cukierniczego. Przygotowujemy papilotki,
napełniamy masą do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego
160-170 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy przez 25-30 minut.
Sposób Podania:
Upieczone bułeczki pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z surowa
papryką pokrojoną w plasterki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz