przepisy obiad


Przepis nr 1 Pieczone Burgery z indyka
Składniki na burgery:
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- 100g ugotowanej ciecierzycy
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 marchewka
Składniki na sos pomidorowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżką keczupu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu białego mielonego
Dodatki:
- 4 bułki pełnoziarniste
- oliwa z oliwek
- kilka liści sałaty masłowej
- 2 ogórki kiszone
- 2 pomidory
Przygotowanie- burgery
Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek i studzimy. Widelcem rozgniatamy ciecierzycę, wcześniej ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Do czystej miseczki przekładamy mięso mielone z indyka, dodajemy cebulę i ciecierzycę, połowę suszonych pomidorów i łyżkę bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem z suszonych. Rękoma wyrabiamy mięsną masę, dobrze ją ugniatając. Następnie formujemy małe burgery ( o grubości ok. 1 cm po 120 g każdy) Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy na niej burgery.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe suszone pomidory i mieszamy. Na każdym burgerze układamy porcję warzyw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 120 minut.
Sos
Składniki na sos mieszamy ze sobą.
Sposób Podania
Bułki przekrawamy na pół, wkładamy do piekarnika, by ładnie się zarumieniły. Chwile przed wyjęciem skrapiamy je oliwą z oliwek.
Na połówkach bułek układamy liście sałaty, pokrojone w plastry ogórki kiszone, plastry pomidorów oraz burgery. Mięso smarujemy sosem, przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Smacznego !





Przepis nr 2 Kotleciki jajeczne
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- pół papryczki chili
- 1 surowe jajko
- 100g tartej bułki
- 150 ml oleju
Przygotowanie:
Ugotowanie jajka obieramy i kroimy z drobną kostkę lub trzemy na tarce o drobnych oczkach lub blendujemy. Mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, drobno pokrojoną papryczką i surowym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju na średnik ogniu aż do uzyskania złocistego koloru.





Przepis nr 3 Tortille z serem i pieczarkami
Składniki :
- 200 g pieczarek
- 4 kolorowe papryki
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera
- 150 g kiełbasy krakowskiej
- 120 g suszonych pomidorów z oleju
- 8 płatów tortilli pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Każdy ze składników osobno podsmażamy na odrobinie oleju i przekładamy do osobnej miseczki. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę kroimy w paseczki. Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy na małe kawałki. Płat tortilli układamy na talerzu. Posypujemy tortillę serem zachowując odstęp ok. 2cm od brzegu. Na serze układamy pozostałe składniki i ponownie posypujemy serem. Następnie przykrywamy drugim płatem tortilli i dociskamy do siebie tak aby oba płaty się skleiły. Układamy tortillę na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!





Przepis nr 4 Ekspresowa Pizza Domowa
Składniki na ciasto:
- 800g mąki pszennej (oraz odrobina do oprószenia miski)
- 200g mąki razowej
- ½ łyżeczki soli
- 14g świeżych drożdży
- 1 szczypta cukru
- 550 ml cieplej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek Bazyli
- 1 łyżka oliwy z oliwek ( oraz odrobina do natłuszczenia blachy)
- 2  łyżki masła
- 800g pomidorów w puszce
Dodatki:
- mozzarella
- szynka
- oraz inne ulubione produkty
Przygotowanie:
Ciasto-

W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki wraz z solą. Rozcieramy świeże drożdże z cukrem, aż będą płynne i dodajemy do mąki. Dolewamy wodę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto zgniatamy tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Formujmy je w kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy- Czosnek obieramy i siekamy. Listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy bazylię i masło. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy pomidory. Sos dusimy, aż płyn w połowie odparuje, a sam sos stanie się gęsty.
Wyrośnięte ciasto wkładamy na blat. Odgazowujemy je uderzając w nie kilkakrotnie otwartą dłonią. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na dwie równe części.
Z ciasta formujemy dwa krążki o grubości ok. 4-5 cm, wałkujemy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy, i dodajemy szynkę oraz inne dodatki.
Ciasto przekładamy na blachę natłuszczoną odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego!





Przepis nr 5 Zapiekanka Warzywna
Składniki:
- 2 marchewki
- ½ kalafiora
- ½ brokułu
- woda
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 30 ml oleju
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oregano
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- 2 żółtka
- 100g oliwek zielonych
- 100g parmezanu
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok., 5 minut żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Sposób podania: 
Zapiekankę możemy podawać na ciepło jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie z ryżem lub kaszą. Gdy zapiekanka ostygnie, możemy pokroić ją na mniejsze kawałki i podawać jako zimną przekąskę.
Smacznego!





Przepis nr 6 Zupa Kalafiorowa
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 korzeń pora
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1l bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
-  200 ml śmietany 12%
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa kroimy z drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy olej i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa z wyjątkiem kalafiora. Gdy nabiorą koloru dolewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kalafior. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy (hartujemy), a następnie całość przelewamy do garnka ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do chwili, aż kalafior będzie miękki ale nadal chrupiący. Na koniec dodajemy odrobinę drobno posiekanego koperku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz