przepisy deser


Przepis nr 1 Budyń waniliowy
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2 %
- 100g białej czekolady
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wanilię przecinamy i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy nasionka i gotujemy je razem z białą czekoladą. Żółtka ucieramy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z resztą mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy  ( hartujemy) i wlewamy ponownie do garnka z mlekiem. Energicznie mieszając czekamy aż masa się zagotuje. Gorący budyń przelewamy do salaterek.
Smacznego!




Przepis nr 2 Domowe Lody Truskawkowe
Składniki:
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- 500g truskawek świeżych lub mrożonych
- sok z jednej dużej cytryny
Przygotowanie:
Cukier gotujemy razem z wodą przed trzy minuty. Gorącym syropem zalewamy truskawki (Jeżeli używamy mrożonych, to powinny być już rozmrożone.). Całość miksujemy lub blendujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Smacznego!





Ciasteczka owsiane z żurawiną
Potrzebne składniki:
zmielone płatki owsiane półtorej szklanki
szklanka pełnoziarnistej mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonej wanilii
 pół szklanki ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
2 jajka
2 garści suszonej żurawiny
1/4 masła

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszaj razem a następnie rozpuść masło i zostaw do ostygnięcia. Do wymieszanych suchych składników dodaj roztrzepane jajka oraz płynny tłuszcz, wsyp do tego żurawinę i mieszaj. Z ciasta uformuj kulki i rozpłaszcz na na blaszce do pieczenia (przedtem rozłóż papier do pieczenia). Ciastka piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Poczekaj aż wystygną i delektuj się nimi!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz