poniedziałek, 8 maja 2017

Marnowanie żywności

MARNOTRAWSTWO ŻYWNOŚCI


Żywność, która nie została wykorzystana, czyli zmarnowana wywiera  negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.
Produkt spożywczy, to nie tylko, to co konsumujemy, ale także produkcja, opakowanie, transport, energia, emisja odpadów przemysłowych.
Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności. Jednocześnie marnujemy posiłek jak i więcej wytwarzamy odpadów.

MARNOTRAWSTWO W POLSCE

W Polsce, jak podają dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 roku, marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton. Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Warto tylko podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania. 

CO WEDŁUG NAS JEST GŁÓWNĄ PRZYCZYNĄ MARNOWANIA ŻYWNOŚCI?
  • -przegapienie terminu przydatności do spożycia,
  • - niewłaściwe przechowywanie,
  • - zakup złego jakościowego posiłku,
  • - zbyt duże porcje posiłków,
  • - zbyt duże zakupy,
  • - brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań.

BANKI ŻYWNOŚCIOWE

Z marnowaniem żywności mamy do czynienia na każdym kroku. Już na etapie produkcji część artykułów spożywczych wciąż użytecznych jest eliminowana z powodu błędu na opakowaniu lub drobnych uszkodzeń. Problem ten dotyczy także indywidualnych konsumentów. Zbyt duże zakupy, przegapienie terminu ważności oraz brak umiejętności odpowiedniego zagospodarowywania produktami, to wszystko powoduje że wyrzucamy jedzenie do śmietnika.
 Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia to główne cele działalności Banków Żywności. Poprzez pozyskiwanie żywności wśród producentów i dystrybutorów Banki Otrzymana żywność przekazywana jest organizacjom społecznym zajmującym się dożywianiem osób najbardziej potrzebujących.

 

NAJCZĘŚCIEJ MARNUJĄ SIĘ:

  • owoce (39%) 
  • wędliny (38%) 
  • warzywa (37%) 
  • jogurty (33%) 
  • sery (16%) 
  • ziemniaki (13%) 
  • mleko (13%) 
  • dania gotowe (10%) 
  • mięso (8%) 
  • pieczywo (49%) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz